martes, 22 de marzo de 2011

Els gestos



Què és un símbol? A grans trets, és un acord cultural per representar una idea a través d’una imatge. Tal i com menciona Victor Amela, en els apunts d’aquesta assignatura, nosaltres tenim un cervell amb una facultat simbòlica exacerbada que ens ha permet perdurar en el temps com a espècie, a més d’utilitzar la vista com a sentit predominant i de gran importància.

Els símbols que en principi utilitzàvem per reconèixer i així ajudar-nos a perdurar, no solament es tractaven de plomes, tatuatges o polseres (ajudes visuals) sinó que també ens han ajudat els gestos.


Els gestos no són res més que símbols, acords culturals per representar una idea. A més de són una gran font de comunicació no verbal entre humans. Així doncs, podem observar que al llarg de la nostra història hem anant configurant el que avui dia són gestos quotidians en la nostra societat: polzes amunt, símbol de la pau, gest d’OK, saludar amb el palmell en alt, etc.


Tots aquests gestos tenen un perquè, una raó per la qual els hem anant adquirint. Per exemple, saludar amb el palmell en alt, en temps antics significava dir a l’altra persona que no tenies armes i que podia confiar en tu. Avui dia significa amabilitat i cordialitat.

Fins i tot, degut a la importància dels gestos a la comunicació hi ha una ciència que els estudia, la kinèsica i d’altres que estudien com les diferents cultures utilitzen el llenguatge corporal (a més d’altres aspectes )a l’hora de comunicar-se, ja que com hem dit abans els gestos són acords culturals.


Bibliografia


Amela, Victor M.; “Introducció a la comunicació audiovisual”; FUOC, 2009.

Mèrida, Ana Belen; Sanchez, Carlos; “Communication in the foreign language classroom verbal and non-verbal communication. Extralinguistic stratregies: Non-verbal response to messages in different contexts”, 2006.


Daniel Torrente Yebra

LA CARA DELS COTXES
















M’ha cridat molt l’atenció el comentari que es fa al temari sobre la “cara dels cotxes”. Jo això ja ho havia pensat, molt abans de llegir-ho i reflexionar sobre aquest fet. I tant, el morro d’un cotxe suggereix estats d’ànim!. Més d’una vegada he vist morros de cotxes al carrer que semblaven enfadats, tristos o contents. I això, es clar no soc cap geni, no passa desapercebut en la gran industria del vehicle. Indagant per internet he trobat que hi ha, fins i tot, estudis.

L’expert en trets facials Dan Hill defineix fins a 7 expressions que es poden traslladar al morro dels cotxes jugant amb els fars, la parrilla, etc. Aquestes poden ser felicitat, estar enfadat, fàstic, menyspreu, tristesa, por o sorpresa. Tot això és utilitzat pels fabricants dels cotxes per tal de posar-li la cara que s’identifiqui amb el segment de vendes que volen atacar. Fixat!

Què us suggereix aquest Mitsubishi? A mi hem far una mica de por.


Julio Roldán

Grau de Comunicació - UOC

La Flor de Lis













La Flor de Lis és la representació de la flor del lliri i, des de l’Edat Mitjana, és considerat un símbol de la reialesa francesa.

Existeix una llegenda al respecte que s’anomena la llegenda de la Sagrada Ampolla. Aquesta llegenda diu que el dia del baptisme i coronació del rei franc Clodoveo I a la Catedral de Reims, va arribar des del cel uns coloms amb ramillets de lliris fins a les mans del Bisbe i amb la Sagrada Ampolla que contenia l’oli per santificar el rei significant, d’aquesta manera, que la seva autoritat era d’origen diví. D’aquesta manera s’explica un dels significats d’aquest símbol, el de reialesa francesa.

Avui dia la trobareu a l’escut de la casa real espanyola, a la bandera de Florència i fins i tot a l’escut i bandera d’un poble de la província de Barcelona anomenat Vallcebre.

Per saber-ne més: http://es.wikipedia.org/wiki/Flor_de_lis

I sobre el poble de Vallcebre: http://es.wikipedia.org/wiki/Vallcebre

Julio Roldán

Estudiant del Grau de Comunicació - UOC